perjantai 28. helmikuuta 2014

Sydänultraa ja muuta

Iivari käväisi reilu viikko sitten sydämen ultraäänitutkimuksessa, viime kerrasta kun oli vierähtänyt jo noin 1,5 vuotta.
Ultraajana toimi tällä kertaa Seppo Lamberg.
Silloin 1,5 vuotta sitten Iivarin sydämessä ei todettu mitään poikkeavaa, mutta nyt oli vähän toisin.
Kun astelimme Iivarin kanssa Lambergin hoitohuoneeseen tokaisi Seppo heti, että "onkos tältä koiralta tutkittu kilpirauhasarvot vajaatoiminnan varalta?". Hän kiinnitti heti huomiota Iivarin kaljuuntuneisiin reisiin. No eihän Iivarilta sellaisia oltu tutkittu. Kaljut reidet sillä on ollut melkein aina, talvella vähän erottuvammin. Jotenkin tuo reisien karvattomuus on varsinkin ratalinjaisissa whippeteissä niin yleistä, etten ole osannut ajatella asiaa sen kummemmin. No, jo ennen varsinaisen ultraamisen aloittamista Seppo siis kehotti meitä menemään pikapuoliin kilpparitesteihin.
Varsinaisessa ultrassa sitten kävi ilmi, että Iivarilla on vähän laiskasti supistuva sydän ja niinpä Lamberg lausui Iivarin DCM-rajatapaukseksi. DCM on siis dilatoiva kardiomyopatia, josta whippeteillä voi lukea lisää esimerkiksi täältä.
Lamberg sanoi kuitenkin, että kilpirauhasen vajaatoiminta saattaisi aiheuttaa samantyyppisiä muutoksia sydämessä ja suosittelikin siis meille kilpirauhastestejä. Kilpirauhaslääkityksen myötä myös sydämen arvot saattaisivat parantua hieman ja uusintaultra meillä olisikin edessä 12 kk kuluttua mikäli kilpparin vajaatoiminta todettaisiin. Muussa tapauksessa uusinta voisi olla jo 6 kk kuluttua.

Sain ajan kilpirauhastestejä varten aika nopeasti ja tuloksetkin tulivat jo ja niiden mukaan Iivarilla on kilpirauhasen vajaatoiminta.
Niinpä aloitimme Forthyron-lääkityksen ja kuukauden päästä menemme kontrollikäynnille, jossa nähdään miten lääkitys on lähtenyt vaikuttamaan ja tarvitseeko annosta muuttaa.

Iivari reilu kaksi vuotta sitten. Silloin jo oli peppu kaljuna, samalta näyttää nytkin. :) Talvella karvattomuus korostuu senkin takia, että iho ei ole niin tumma kesän auringon ansiosta.


Kilpirauhasdiagnoosi oli tavallaan huojentava uutinen, se kun on helppo ja edullinen hoitaa ja useimmat koirat vastaavat lääkitykseen hyvin ja voivat elää täysin normaalia koiran elämää.
Iivarihan on perusluonteeltaan melko laiska ja rauhallinen, on ollut sitä ihan pienestä asti. Joskus olen miettinyt, että Iivarilta voisi tutkia kilpirauhasarvot, mutta sitten se on vaan jäänyt kun muita oireita ei ole ollut. Ja kun tuo rauhallisuuskin on tosiaan ollut sillä aina, se on ihan sen perusominaisuus oikeastaan!
Mutta hyvä, että tuli nyt sitten tutkittua! Olisihan se aika hauskaa ja ennenkuulumatonta jos Iivari vaikka lääkityksen myötä vähän piristyisi ja muuttuisi jopa aktiiviseksi. :D Täytyy raportoida tänne sitten. Ainakaan nyt kahden päivän jälkeen ei ole mitään muutosta havaittavissa. ;)

Tuo Iivarin sydänjuttukaan ei vaikuta normaalielämään mitenkään, ellei koira ala oireilla esimerkiksi alentuneella rasituksenkestolla, yskimällä tms.

Tosi ikäviä juttuja kaikki sairaudet aina ovat, ja tottakai sitä toivoisi koiransa olevan täydellisen terve. Mutta silti olen kovin iloinen, että näistä diagnooseista huolimatta Iivari saa jatkaa elämäänsä melkolailla muuttumattomana, saa juosta vapaana, treenata ja kisatakin. Ainoastaan nyt se popsii aamuin illoin kilpirauhashormonia, mutta Iivari vaan tykkää niistä tableteista, ahne rohmu kun on. ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti